2011年 01月 23日
びーる味見@カフェ・フラペーBeer Tasting@Cafe Frape
Bierproeverij@Selexyz
* Jong bier in oude vaten(32 eigenzinnige brouwers)
新しいビール本が出たので
そのプロモーション兼ビール味見へあの教会本屋へ
schrijfster Annette Wiesman/fotografe Tina Westphal
しかしこれはちょっとお笑いだった
期待していたものはもっと新書についてついてだったが
単なる軽く8種類ほどのビール味見
この段階で出席の価値無し
即本屋を出てあのビールカフェへ移籍
------------------------------------------------------------------------------
@Cafe Frape
所を変えてCafe Frapeでビール味見
おかしかったことは
私達がビール味見をしているカフェへ
あの本の著者、フォトグラファーやプロモーションの面々が
やって来た
本の紹介後のビール味見が始まるやいなやで抜け出した私達は目立ったらしく
彼等は入ってくるや私達をみて苦笑していた
*Donder en Bliksem 5.9%Brouwerij de Molen
泡立ちが良い爽やかな香りと味 苦みが旨い
2nd time tasting, 1st time 2010.08.18
*Lustem
フルーティーなホップ香、色は濃い、ホップの苦み
*Dikke Mathile
香りは強くない、モルトの芳香、イースト系の味が全面にでているようでもある
*Gordon Five 5%
泡はほとんど無に近い、軽い味
*Reinaert Tripel - De Proefbrouwerij
フルーティー香、ビターなフルーツ系の味
*Saint Martin
軽やかな香り、甘みと苦みのハーフハーフ
*Hercules Double IPA 9% 樽生/van 't vat/tap
フルーティ系のホップ香、さすがダブルIPA苦みの優った旨味
座る所 place to sit on
http://bier.blog.nl/bierlanden/nederlandse-bieren/2010/11/05/jong-bier-in-oude-vaten-gepresenteerd
“Jong bier in oude vaten” gepresenteerd
Gistermiddag heeft in het Proeflokaal van Brouwerij De Prael de boekpresentatie plaatsgevonden van Jong bier in oude vaten. Het was gezellig druk in de ruimte toen rond vijf uur schrijfster Annette Wiesman het woord tot het publiek richtte. Ze zei een leuke en leerzame periode achter de rug te hebben en het “geluk” te hebben niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Daarom mocht fotografe Tina Westphal in een busje à la Tournée Générale beiden van brouwerij naar brouwerij rijden.
De bier- en boekliefhebbers waren er, onder het genot van een Johnny of Nelis van gastheer De Prael, getuige van dat het eerste boek werd overhandigd aan Peter van der Arend, die de initiatiefnemers veel geholpen heeft. Aangezien Peter vanwege de recessie niet aan het schrijven van een vervolg op zijn boek “Nederlandse Bierbrouwerijen” toekwam, was hij blij dat – met name – twee vrouwen wel weer het Speciaalbier in Nederland op een beeldende wijze aandacht hebben gegeven.
Het boek met harde kaft heeft als ondertitel 32 eigenzinnige brouwers, en is een 160 pagina’s tellend informatief en verhalend promotiewerk van Speciaalbier met onder andere de omschrijving van (inderdaad) 32 brouwerijen, een aantal bierfestivals en een recept met Speciaalbier voor elk seizoen. Het omvat zeer veel prachtige foto’s van alle verschillende stappen in het brouwproces van bier en haar veelal ambachtelijke producenten. Naast seizoenshoofdstukken (naar ik aanneem staan hier de brouwerijen vermeld die in dat seizoen bezocht zijn), zijn er twee hoofdstukken gewijd aan brouwerijen die Biologisch brouwen en brouwerijen die Experimenteren met ingrediënten.
Alle brouwerijen in Nederland bezoeken was een beetje teveel van het goede voor twee personen, maar de dames sluiten niet uit dat er een tweede deel komt!
ISBN 978 90 5956 370 4, Fontaine Uitgevers B.V., ‘s-Graveland