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レストラン  ”ル・ボン・バサン”
Restaurant   "Le Bon Bassin"

鮟鱇のサルティンボッカ・マデラソースで、アスパラガス&ホウレンソウ添え
Monkfish Saltinbocca with Madeira sauce / asparagus & spinach

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メインは上記の鮟鱇だったが前菜として
生牡蠣とフリュイデメール(生の魚介類の盛り合わせ、刺身とは違う)
fresh oysters & plateau de fruits de mer
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シェフはかなり良き知人でもあるのでクリエーションを色々披露してくれる
最近はパティシエもいる
there is a good patissier

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Le Bon Bassin WEBホームページ
Bassinkade 11, Maastricht, phone: (043) 326 09 27
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by moulegai | 2009-04-30 17:38 | 外食 cafe restaurant | Comments(1)

ジャックの店で今年初のアスパラガス At Restaurant Jacques
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ハムとゆで卵とソースオランデーズのクラシックな組み合わせで
ham & boiled eggs & sauce hollandaise, a classic combination
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by moulegai | 2009-04-29 21:00 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)

カフェの食事 A Meal at Cafe

ミューズの流れにそうカフェで食事
コックさんが変わってからかなりおいしいという情報を受けたので試す

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by moulegai | 2009-04-28 21:14 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)

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春なんだけどでもまだ肌寒い
ボリュームの有るものがいいけどやはり春っぽいものがいい
スモークサーモンの塩味が生クリームで円やかになり
ハープ(ディル、イタリアンパセリ、バジリコ)でアクセント効いていて実にうまい
冷えたサンサール(白ワイン)がよくあう
レシピ:
生クリームを白胡椒を挽き温めておく
そこへ茹でたパスタを入れ、スモークサーモンとハーブを混ぜ入れたら出来上がり
簡単!
It is spring, but a bit cold.
I would love to have something warm & hearty, but it should be spring dish.
The salty taste of smoked salmon is well blended with fresh cream,
and the herbs(dill, Italian parsley, basil) give a good accent.
chilled Sancerre(white wine) is notably a marvelous company
recipe:
• warm up fresh cream with freshly milled white pepper,
add in boiled pasta and smoked salmon & chopped herbs
and toss ----- it's done! Easy!





今日のストローベリーショートケーキStrawberry short cake of Today
アンビベ用のシロップをポートワインとイチゴを煮詰めて作ってみた
the syrup for imbibage, port wine and strawberry cooked together
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by moulegai | 2009-04-27 19:11 | 麺飯パンNoodleRiceBread | Comments(0)

先週はかなり暖かだったのにここ2〜3日はちょっと肌寒い
It was rather nice and warm last week, but these 2~3 days a bit chilly.
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お店に来たとき自分はかなりお腹がすいているので甘いものではなく
なにか塩味のものがいいとちょっともらしたところ
パトロンはささっと厨房に行ってイタリアンサラミを切って持って来てくれた。
The compliment of the house
The first thing the patron served me was this Italian salami.
He could really see my need to have something savory.
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今日はスープ2種類 根セロリスープ&セロリスープ
2 kinds of soup celeriac soup/ celery soup
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パスタではなく蝦のリゾット shrimp risotto
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スズラン Lily of the Valley/ Meiklokje
スズランがカウンタバーの花瓶にさしてあったのでその葉のことについて
前のブログでラムソンというギョウジャニンニクににた植物のことについて載せた。
ラムソン Ramsons/Daslook
この葉がスズランの葉とよく似ているし出る時期や場所もほぼ同じで
スズランの葉をラムソンと間違って食してしまう人達がいるらしい。
スズランは強心配糖体のコンバラトキシン (convallatoxin)、コンバラマリン (convallamarin)、コンバロシド (convalloside) などを含む有毒植物。 highly poisonous

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by moulegai | 2009-04-23 20:10 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)

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中華のフルコースを堪能した後、自分家へ皆で帰って来て
コーヒとケーキを食べる。
食後酒のあと時計が夜中の12時の23日を知らせると
ローカル色のハッピー・バースデー曲を皆で合唱してくれた。
あくまでも今日は食事会で誕生日であることは知らせていなかったから
かなり自分は驚くやら、うれしいやらで動揺した。
プレゼントまでたくさん貰ってしまった。
coffe & the strawberry short cake, digestifs




2009y 04m 23d / h 00:44
教会広場(あのウエブカムの)に出て「孔明灯/諸葛灯」を飛ばす。
At the church square, we let one hot air lantern fly away,
hoping my defilement had been gone with it.
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by moulegai | 2009-04-23 00:44 | かたち forma | Comments(0)

涼拌三絲(リャンパンサンスー) Hors-d'œuvre
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お茶が一番合う、鉄観音茶
I find Tieguanyin tea is the best accompaniment to the meal.


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からし菜と豆腐、塩卵スープ
mustard green, tofu, salted egg soup


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ドウチ蒸し牡蠣
steamed oysters with daoshi black beans


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豆腐の海老餡詰め、干し貝柱ソースを添えて
sauteed tofu with shrimp & meat filling,
with fragrant dried scallop sauce


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手前 front
中華ベーコンと野菜(アスパラガス、さやえんどう、セロリ)ショウガ炒め
Chinese bacon and veggies(asparagus, mange tout, celery ) sauteed with ginger

後方back
玉子豆腐とエノキの炒めもの
tofu & Enoki(fungus) saute


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手前 front
三枚肉の酢豚風
sweet & sour pork belly

後方 back
空心菜の腐乳炒め
swamp spinach stir fried with Fuyu


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シェフのイタズラ心満載の揚げ胡麻団子、蓮の実餡入り
chef's naughty mind creation "fried sesame balls" with lotus seeds paste


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お店からのサービス、食後のデザート 新鮮なパイナップル&オレンジ
compliment of the house, dessert fresh pineapple & orange
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by moulegai | 2009-04-22 19:55 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)

カステラ Cake Castella
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サブレ・フロランタン Sables Florentin
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明日22日友達を何人か食事に招いた。
まだ彼らは知らないが夕方家へきたら、中華のフルコースにつれてゆく。
本当は23日の木曜日に招きたいが、木曜日はいつもの中華の店は休み。
23日は自分の誕生日、しかし仕事の都合でパーティーをするのは無理。
ということでせめてもケーキ類ぐらいは自分で作って振る舞おう。
ストロベリー・ショートケーキの準備もする
For Strawberry Shortcake, biscuit part is also baked.
It will be decorated tomorrow with fresh strawberry and cream




Cake Castella
ingredients:
6 eggs, 100g sugar, 80ml honey, 35ml cider vinegar, 110g butter, 95g flour, a pinch of salt, vanilla
method:
• whisk 6 egg-whites with the sugar and the salt until soft peek forms --> meringue
• whisk 6 egg-yolks with the honey, add the cider vinegar and melted butter and vanilla
• add the meringue to the egg-yolks mixture and whisk lightly and add the sifted flour
• bake in preheated oven 180ºC 35 minutes
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Sables Florentin
ingredients:
sables:
150g butter, 110g confectioners sugar, 1 egg, 300g cake flour, a half tsp BP, a pinch of salt
caramel:
150g sugar, 120g honey, 200ml fresh cream, 130g butter, 280g almond flakes

method:
sables:
• Place all the sables ingredients into a food processor and whiz until the mixture resembles fine breadcrumbs.
• let the dough rest in a refrigerator for more than 2 hours
• roll out the dough 32cm x 32cm
• bake in preheated oven 180ºC 20 minutes( blind-baking )
caramel:
• place all the caramel ingredients in a heavy-bottomed saucepan except the almonds
• cook until the mixture gets the syrup stage and add in almonds
Sables Florentin:
• as soon as the caramel is done, spread it over the blind-baked sables evenly
• bake preheated oven 160ºC 35 minutes
• cut into the pieces while it still warm
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by moulegai | 2009-04-21 18:21 | ボンボン bonbon | Comments(2)
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金曜の午後、仕事の合間にいただいたつまみ的なカフェーでのランチメニュー
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by moulegai | 2009-04-17 13:53 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)
木曜の夜お楽しみスープ&パスタ
今日はちょっと雨模様だが寒くはない、やっぱり春だね。
Thursday evening surprise soup & pasta
It's a bit rainy, but not cold. I guess it is spring.

店の入り口にたって雨模様の通りをみる 右手方向
雨にも関わらずカフェテラスには人がかなりいる
standing at the entrance looking at the rainy street right hand side
despite of the rain, there are plenty of people on the cafe terrace
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左手方向 left hand side
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スープ2種類 2 kinds of soup
トルテリーニ・イン・ブロード Tortellini in Brodo
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ミネストローネ、これはかなり具を食べてしまった後
しかしこのブイヨンが鶏一羽からのだしでかなりうまい
Minestorone, after eating up most of the veggies
this clear bouillon of a whole chicken is great!
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今日はサプライズがある、パスタではなくリゾット・フンギ
it's a surprise today, risotto funghi instead of pasta
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by moulegai | 2009-04-16 20:48 | 外食 cafe restaurant | Comments(0)