人気ブログランキング |

ザワークラウト、スペック、スモークソーセージ Zuurkool,Spek,Rookworst

d0047851_5191951.jpg

d0047851_5185948.jpg

d0047851_5194627.jpg


縁の下の力持ち、有っても無くてもいいようで無くてならないものがスパイスやハーブ類
ジュニパーベリーはザワークラウトを煮るときにいれると漬物独特の臭みが消えて
とてもさわやかな煮込み料理になる

エッ!漬物と驚くかもしれないがザワークラウトはキャベツの酢漬けではなく塩漬けの乳酸発酵により酸っぱくなったもの。
そしてほとんどのザワークラウト料理は漬物のザワークラウトを煮て作る料理。

ではその漬物ザワークラウト材料と作り方
材料:
キャベツ 1キロ、塩 10g、 ヨーグルト(出来れば豆乳)50cc/乳酸発酵を促すためで本来は伝統的には加えないが家庭で作る場合簡単である、スパイス類(黒こしょう、ジュニパーベリー、キャラウェーシード、ローリエ月桂樹葉、タイムなど)これは好みで加えなくてもよい
作り方:
*キャベツはスライサーなどで極うすく切る。
*材料全部(スパイス類は無しで)を手でこねる様に水が出てくるまで混ぜる。
*漬物に向くような容器に味噌を仕込むような要領で空気を抜きながらキャベツを層にして入れてゆく、このとき好みでスパイス類を加える。
*漬物石を乗せて冷暗所に保管、一週間に一度はチェックをして水があがっていなければ11%の塩水を加える、カビなどがでていれば清潔な布などで取り去る。
*6−8週間でザワークラウトは出来上がる。





http://www.geocities.com/degroenteboer/recepten/zuurkool/04.html
1 kilo witte kool 
10 gr zout 
3 zwarte peperkorrels 
3 lepels (soja)yoghurt of karnemelk 
7 jeneverbessen 
Maak de kool schoon en snijd hem erg fijn. Kneed de kool met het zout tot zich een pekel vormt. Voeg de (soja)yoghurt/karnemelk toe en roer dit erdoor. 
Leg de kool in lagen met peperkorrels en jeneverbessen in een schone pot. Stamp ieder laag steeds stevig aan zodat het onder een laagje vocht staat. Leg een schone doek over de kool en stop deze goed in langs de wand van de pot. Leg daarop een plankje of een bord met een flinke steen. 
Zet de pot op een vorstvrije maar koele plaats en controleer de inhoud 1 keer per week. Verwijder de schimmel en maak de doek, plank en steen en rand van de pot schoon. 
Als de kool niet meer onder staat moet je een zoutoplossing toevoegen (100 gram zout per liter water, zelf uitrekenen hoeveel je nodig hebt). Laat de kool 6 a 8 weken staan voor gebruik. 
Normaal moet je een inmaakpot of Keulse pot gebruiken maar je kunt ook bijvoorbeeld een flinke stenen geglazuurde bloempot gebruiken. 
Bron: Carla 
Recept is verstuurd door Carla

---------------------------------------------------------
Zuurkoolpot http://www.natuurlijkemolen.nl/NM/nl/dept_45.html#item_162

http://www.natuurlijkemolen.nl/NM/nl/pg_33.html
Zelf inmaken; lekker en gezond.
Wanneer er weer genoeg groenten goedkoop aangeboden worden of misschien zelf geteeld zijn in eigen (volks)tuin kunt u op een gemakkelijke manier de groenten inleggen zodat u de winter met gezonde en zelfgemaakte producten doorkomt.
Maar u kunt nog veel meer groenten gebruiken, denk hierbij aan: witte-, rode-, bloem-, en savooikool, koolraap, brocolli, alle soorten snij- en sperziebonen, augurken, uien, witte knollen, radijs, knolselderij, tomaten, bieten, paddestoelen, paprika, prei en koolrabi.

Waarom zelf maken?
Het is een leuke bezigheid die bijzondere resultaten geeft en bovendien zeer gezond is.
Even wat geschiedenis. De chinezen zuurden reeds 6000 jaar geleden kool in en diende het sap toe bij de meest uiteenlopende ziekten. De gezuurde producten kwamen in alle oude culturen voor. Kapitein Cook maakte een reis om de wereld met een zeilschip en verloor geen man aan scheurbuik alleen door het gebruik van zuurkool. Hij verdiende daar een hoge onderscheiding mee omdat hij een nieuw tijdperk inluidde in de zeevaart.
Wist u dat door melkzuurgisting bewerkte groenten tegelijkertijd voeding en een geneesmiddel is?
Gezuurde producten, waarin de melkzuurbacteriën worden aangemaakt, werken in op de darmperistaltiek. Het brengt de bloedcirculatie op gang, verhoogt de bewegingen van de darmen en voorkomt zo verstopping. Melkzuurbacteriën hebben in de maag een harmonische werking, zij versterken het maagsap en werken remmend bij een te hoge productie. Het grote vitamine C gehalte verstrekt de afweerkracht tegen infecties, ook van bijzonder groot belang bij diabetici. 100 gram zuurkool heeft slecht 20 kcal maar heeft een zeer hoge voedingswaarde. Dit wordt bereikt wanneer men de bacteriën gebruikt uit het eigen proces en niet met startculturen welke worden gebruikt in de industriële voedselproductie. Dit is ook de reden dat zuurkool zo goed te gebruiken is bij een afslankkuur, zuurkool zorgt ervoor dat vet zich niet in het lichaam afzet. De zuurkoolsappen laten zich ook goed gebruiken voor het op smaak maken van uw salade.
Men kan bij melkzuurgisting ook denken aan yoghurt, kefir en zuurdesembrood.
Melkzuurproducten corrigeren vele fouten die wij maken in ons eetpatroon door schadelijke producten te eten of het verontachtzamen van gezonde voeding. Veel gebruiken is niet de oplossing, maar juist de regelmaat.
Mocht u in de veronderstelling zijn dat zuurkool veel zout bevat, dat is niet zo, er zit zo weinig zout in dat het goed past in een zoutarm dieet.

Heerlijk toch: Een dampend bord zuurkool op tafel, misschien met worst of spek erbij, smullen maar....
En zo gezond! De echte gezondheidsfreaks drinken iedere dag een glas zuurkoolsap.
En houdt u van rechtsdraaiend melkzuur? Zuurkool barst ervan.
Wat heeft u nodig: Natuurlijk een zuurkoolpot, deze zijn verkrijgbaar in 5, 10 en 15 liter inhoud. De pot met deksel moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:
- Hij moet loodvrij en geglazuurd zijn; de zuren kunnen dan niet in het aardewerk komen en de smaak wordt niet aangetast.
- Hij moet een watergoot hebben, zodat de inhoud luchtdicht is afgesloten, lucht kan er wel uit, maar niet in.
- Er moeten verzwaringsstenen in zitten, zodat de groenten worden aangedrukt en bederf wordt vermeden.

Korte handleiding:
1. Ingrediënten en benodigdheden klaarzetten.
2. Kool schoonmaken en de stronk eruit snijden.
3. Groene grote koolbladeren voor het afdekken apart leggen.
4. Laag voor laag de geschaafde kool inleggen. De klein gemaakte stronk erdoorheen mengen,
aanstampen.
5. Eventueel tussenlagen, van kruiden, schijven appel en zout maken.
6. Pot voor 4/5 vullen.
7. Laatste laag zijn de groene hele koolbladeren.
8. De steen, die dient om het geheel te verzwaren, erop leggen. De vloeistof moet deze steen bedekken.
9. De deksel erop doen en water in de goot gieten.
10. 2-3 dagen bij een temperatuur van 22-23 gr. C laten staan (dit geldt alleen voor kool).
11. 7-9 weken koel zetten.

Langere duur verbetert de smaak.
U kunt ook de ingezuurde groenten een eigen smaak meegeven, bv. een beetje karnemelk welke reeds melkzuurbacteriën bevat geeft het proces een extra prikkel, maar ook een paar schijfjes appel, krenten of misschien een beetje zure room. Probeer het uit en u krijgt uw eigen favioriete smaak. Mocht u de zuurkool wat te zuur vinden, was hem dan niet vooraf, maar voeg er wat zoete witte wijn aan toe of wat honing zodat alle ingrediënten bewaard blijven.
Het verhaal dat zuurkool een winterkost is, is ook al lang voorbij. Een paar hapjes rauwe zuurkool kunnen bij een maaltijd een goed tegenwicht vormen.

Recept
8 kilo schoongemaakte kool (is ongeveer 10 kilo aan hele kool), 3 eetlepels jeneverbessen, 1½ eetlepel kummel, evt. 3-4 zure appels, 1-1,5 % zout (80-120 gram). Het is ook mogelijk met weinig of geen zout te werken en andere toevoegingen te gebruiken.
トラックバックURL : https://moulegai.exblog.jp/tb/8868792
トラックバックする(会員専用) [ヘルプ]
※このブログはトラックバック承認制を適用しています。 ブログの持ち主が承認するまでトラックバックは表示されません。
Commented by Ciao ! at 2008-11-04 22:27 x
美味しい写真が続きますね\(^_^)/
トゥルネイにはたったの10ヶ月ですが、何年も居た様な記憶の重なりが今もあります。
それだけ、若い日々には感じるものがあったんだと思います。
その残る2ヶ月は各国を旅行してましたが、住んでいた町の記憶は特別なものです。
全ての路地を、まだ憶えている気がするほどです。

フリッツ屋台の香り・・新聞紙に包んだのをつまみながら歩いたものでした。
ではまた。
名前
URL
画像認証
削除用パスワード

※このブログはコメント承認制を適用しています。ブログの持ち主が承認するまでコメントは表示されません。

by moulegai | 2008-11-03 20:18 | Trackback | Comments(1)