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青いいちじくスプーンスイート Green Figs Spoon Sweet

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GvdAが週末彼のお母さんのお家の中庭の未熟な青い無花果を持ってきた。
そのままでは絶対食べられないので色々処理をしてプリザーブを作ってみた。おいしい!


材料:
未熟な青い無花果 1kg、 シロップ用/砂糖 500g、ハチミツ 200g、水 2カップ程、スパイス類(クローブ丁字8個、シナモン1本、バニラ棒半本、レモンの表皮1個分)
作り方:
青いいちじくは小さなナイフなどで上から十字の切れ目を入れるか又は中腹部に穴を開ける。たっぷりの塩水に一日つけておく。
無花果をきれいな水ですすぎ、3リットルほどの重曹をいれた湯で20分程茹でる。
冷たい水にあけて冷やす。同じ事をもう二回程繰り返す。
シロップ用の材料を鍋にいれシロップを作る、そこへ無花果をいれ10分程静かに茹でる。
その後一晩そのまま放置しさます。次の日もう一度1-2時間程煮る。
ある程度冷めたら無花果とシロップを別々にとり、シロップは濾して鍋に戻して煮詰める。
ある程度の濃度に煮詰まったら無花果を戻し入れもうすこし煮詰める。
熱いままを消毒した瓶に入れて保存。

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recipe
Ingredients:
1kg green, unripe figs
4 tablespoons salt
3 tablespoon baking soda (optional)
500g granulated sugar
200g honey
2 cup water
spices/8 cloves, 1 stick cinnamon, half vanilla bean, 1 lemon rind

Method:
1. Trim the stem end off each fig, then, with a small sharp
knife, cut a deep cross into the top or poke through the middle part of the fruits.
2. Place the figs in a large glass bowl. Cover with cold water
and add the salt. Mix well until the salt in dissolved, then
weight down with a plate and let stand overnight.
3. The next day, bring a large pan of water to a boil with the
baking soda, if using (it helps preserve a good green color).
Drain the figs and add to the pan.
4. Return to a boil, then reduce the heat and simmer gently for
20 minutes, or the figs are just tender. Have ready a large
bowl of very cold water and immediately transfer the figs to
it. Let cool, then drain the figs well.
Repeat this process another 2 more times.
Place in a large, noncorrosive saucepan.
5. Place the sugar and water in a separate pan. Bring to a boil,
stirring until the sugar dissolves, then skim well. Boil for 5
minutes, then pour over the figs and spices. Weight down and leave
overnight.
6. Next day, bring slowly to a boil, then simmer very gently
for 2 to 2 1/2hours, or until the figs are translucent.
Lift them out of the syrup with a slotted spoon and arrange in the hot sterilized jars.
7. Return the syrup to a boil and boil for 10 minutes, until it
has the consistency of liquid honey. Pour into the jars and seal.


variations: add a piece of ginger about the size of a walnut, finely shredded,
when you make the sugar syrup in step 5.
Commented by kyotoyasai2005 at 2008-11-12 22:03
こんばんは、寒吉です。昨日うちの無花果をまだどうかな、と思い見にいった。もうだめだな、と思い退散したところでした。
実は、小さな実は青く何個かありました。
実に、タイムリーです。さっそくうちでも試してみます。
するのはヨメです。
そのうち、大根を送ります。
・・・葉は数日干したもの。根は前日収穫のもの。
・・・輸送期間が1週間なら、そんなもんでしょう。
どうでしょう。
Commented by moulegai at 2008-11-13 03:32
***寒吉さん
このレシピはギリシャ式+マイウエイです、一つ修正が有りますもう一度作り方見てくださいーーー>の日もう一度1-2時間程煮る。時間が間違っていました。

大根のことうれしいです、でもあまり急がないでねTake It Easy!
寒吉さんゆっくりのんびりでいいですよ。
それにやっぱり今年の小豆さんが気になりますし、お家で作るその他の美味しいもの例えば奈良漬とかも。すいません色々欲張りな事を、しかし忘れられませんあの味。

おばばさまは北海道に行かれたのですね、どのへんかな〜?
私は夕張郡栗山町なのです、その近くだと知っている人のところだったりして楽しいかも。
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by moulegai | 2008-11-11 11:11 | ボンボン bonbon | Trackback | Comments(2)