人気ブログランキング |

サブレ・フロランタン&カステラ Sables Florentin & Cake Castella


カステラ Cake Castella
d0047851_10444311.jpg

サブレ・フロランタン Sables Florentin
d0047851_10433144.jpg



明日22日友達を何人か食事に招いた。
まだ彼らは知らないが夕方家へきたら、中華のフルコースにつれてゆく。
本当は23日の木曜日に招きたいが、木曜日はいつもの中華の店は休み。
23日は自分の誕生日、しかし仕事の都合でパーティーをするのは無理。
ということでせめてもケーキ類ぐらいは自分で作って振る舞おう。
ストロベリー・ショートケーキの準備もする
For Strawberry Shortcake, biscuit part is also baked.
It will be decorated tomorrow with fresh strawberry and cream




Cake Castella
ingredients:
6 eggs, 100g sugar, 80ml honey, 35ml cider vinegar, 110g butter, 95g flour, a pinch of salt, vanilla
method:
• whisk 6 egg-whites with the sugar and the salt until soft peek forms --> meringue
• whisk 6 egg-yolks with the honey, add the cider vinegar and melted butter and vanilla
• add the meringue to the egg-yolks mixture and whisk lightly and add the sifted flour
• bake in preheated oven 180ºC 35 minutes
d0047851_10513634.jpg






Sables Florentin
ingredients:
sables:
150g butter, 110g confectioners sugar, 1 egg, 300g cake flour, a half tsp BP, a pinch of salt
caramel:
150g sugar, 120g honey, 200ml fresh cream, 130g butter, 280g almond flakes

method:
sables:
• Place all the sables ingredients into a food processor and whiz until the mixture resembles fine breadcrumbs.
• let the dough rest in a refrigerator for more than 2 hours
• roll out the dough 32cm x 32cm
• bake in preheated oven 180ºC 20 minutes( blind-baking )
caramel:
• place all the caramel ingredients in a heavy-bottomed saucepan except the almonds
• cook until the mixture gets the syrup stage and add in almonds
Sables Florentin:
• as soon as the caramel is done, spread it over the blind-baked sables evenly
• bake preheated oven 160ºC 35 minutes
• cut into the pieces while it still warm
d0047851_10502844.jpg

トラックバックURL : https://moulegai.exblog.jp/tb/9630677
トラックバックする(会員専用) [ヘルプ]
※このブログはトラックバック承認制を適用しています。 ブログの持ち主が承認するまでトラックバックは表示されません。
Commented by 寒吉 at 2009-04-28 14:45 x
サブレ・フロランタンの8段積み、素晴らしい。
Commented by moulegai at 2009-04-29 19:57
***寒吉さん

小豆にくらべたらこんなのたいしたことないです。
でも褒められてうちょうしにのってます。

これからなんでも積んでみようかな〜、おもしろいかもです。
いま新ジャガイモなどの野菜類が沢山出ているから、
なんか難しそうでやりがいがあるかなとも思っています。
名前
URL
画像認証
削除用パスワード

※このブログはコメント承認制を適用しています。ブログの持ち主が承認するまでコメントは表示されません。

by moulegai | 2009-04-21 18:21 | ボンボン bonbon | Trackback | Comments(2)